"Av dina befallningar får jag förstånd, därför hatar jag alla lögnens vägar. Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig."
Ps.119:104-105

"Through Your precepts I get understanding: Therefore I hate every false way. Your word is a lamp on my feet and a light to my path."
Psalm 119:104-105

maanantai 6. lokakuuta 2014

Lihaton lokakuuko?

Eilen metsässä sieniä kerätessämme tuli kahden nuorimman veljeni kanssa puheeksi lihaton lokakuu. Veljeni suhtautuivat myönteisesti ajatukseen kasvisruuasta ja ainakin lihansyönnin vähentämisestä. He syövätkin lihaa sen verran paljon, että lihan vähentäminen olisi varmaankin ihan hyvä ajatus, mutta syövät kyllä mielellään kasviksiakin. Itse viettäisin erittäin mielelläni lihatonta lokakuuta, mikäli joku muu tekisi minulle ainakin suurimman osan ruuista. Hyvin tehty, oikein maustettu kasvisruoka on nimittäin mielestäni erittäin maistuvaa, mutta kun on tottunut tekemään sekaruokaa, maistuvan kasvisruuan tekeminen tuntuu paljon työläämmältä. Ei sillä, että se olisi sen työläämpää, tottumuskysymys lähinnä. Alkaen siitä, että kaupasta pitäisi osata ostaa soijarouheita, tofua tai jotain muita vastaavia tuotteita lihan sijaan.

Toki kuukaudeksi voisin vain jättää lihan pois ja syödä sen sijaan enemmän kalaa, ja kasviksia entiseen tapaan tai ehkä hieman enemmän, mutta ehkä mieluummin pyrin pikkuhiljaa jatkuvasti, myös lokakuun jälkeen, vähentämään lihan syömistä ja lisäämään ruokavaliooni kasvisruokia. Omasta mielestäni en nykyäänkään syö kovin paljon lihaa, voisin silti vähentää lihan syömistä ja lisätä kasviksien syömistä entisestään. Pelkkään kasvisruokaan siirtymisen kokisin silti ongelmallisena monestakin syystä. En ole varma saisinko kasvisruuasta kaikki tarpeelliset vitamiinit ja ravintoaineet, etenkin kun olen allerginen pähkinöille ja manteleille. Toiseksi minua häiritsisi se, että suurin osa syömästäni ruuasta olisi tuotu toiselta puolen maapalloa, koska haluaisin syödä mahdollisimman paljon lähellä tuotettua ruokaa. Niin, ja sitten se, että pitäisi etsiä hyviä reseptejä ja opetella maistuvan kasvisruuan tekemistä.

Mielestäni tällainen Lihaton lokakuu -kampanja on kuitenkin erittäin hyödyllinen, koska se saa pohtimaan omaa lihan syömistä, ja toivottavasti myös muuttamaan tottumuksia edes hieman parempaan suuntaan. Mielestäni on hienoa, että ihmiset osallistuvat tällaisiin kampanjoihin, koska useimmat ihmiset syövät liikaa lihaa, ja meidän kaikkien on varmasti terveellistä aina silloin tällöin tarkastella omaa ruokavaliotamme. Omalla kohdallani koen pienet pysyvät muutokset parhaimpina, mutta jollekin toiselle äkillinen totaalinen muutos voi toimia paremmin.

Omalta kohdaltani tämä lihan vähentäminen ei alkanut kovin hyvin. Leivoimme nimittäin veljieni kanssa isäni luona niistä keräämistämme sienistä sienipiirakat. Kuulostaa hyvältä lihattoman lokakuun (lopun) aloitukselta; suppilovahveropiirakkaa ja lampaankääpäpiirakkaa, mutta veljeni keksivät haluta piirakoihin myös pekonia, joten se siitä lihattomuudesta. Minusta sienipiirakat olisi voinut aivan hyvin tehdä ilman pekonia, mutta myönnän, että kyllä minustakin se niihin ihan hyvin sopi. Ja olihan niissä piirakoissa sentään runsaasti sieniä ja jonkun verran kasviksia, ja vähän pekonia ;) Piirakoita syömässä olivat kanssamme myös isämme ja kolmas veli, hyvää oli kaikkien mielestä, mutta olisi varmaan ollut aivan yhtä maistuvaa ilman pekoniakin. Sieniä riitti pakastimeenkin, joten toivottavasti seuraavalla kerralla leivomme sienipiirakan ilman pekonia.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti