"Av dina befallningar får jag förstånd, därför hatar jag alla lögnens vägar. Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig."
Ps.119:104-105

"Through Your precepts I get understanding: Therefore I hate every false way. Your word is a lamp on my feet and a light to my path."
Psalm 119:104-105

lauantai 16. elokuuta 2014

Valehtelusta

"Älkää puhuko valhetta toisistanne, te, jotka olette riisuneet pois vanhan ihmisen tekoinensa ja pukeutuneet uuteen, joka uudistuu tietoon, Luojansa kuvan mukaan." Kol. 3:9-10


Minulle Jeesuksen seuraajana on tietenkin aivan luonnollista, etten halua valehdella mistään ja, mikä vielä tärkeämpää, kenestäkään. Ja voisi ajatella, että jos en kerran halua valehdella niin yksinkertaisesti en valehtele. Täydellisessä totuudessa pysymisen vaikeus on kuitenkin siinä, että minun pitäisi nähdä tilanteet, myös ne joissa joku on loukannut minua, ohi omien tulkintojeni. Tarkoitan sitä, että jokaisessa tilanteessa on olemassa objektiivinen totuus, se mitä oikeasti tapahtui ja vain Jumala näkee tilanteet juuri sellaisina kuin ne oikeasti olivat. Objektiivisen totuuden lisäksi on olemassa yhtä monta subjektiivista totuutta kuin paikalla olleita ihmisiä. Jokainen ihminen näkee tilanteen omasta näkökulmastaan, ja kokee ja tulkitsee sen omista lähtökohdistaan. Tilanteesta ja ihmisestä riippuen tulkinta voi olla hyvin lähellä objektiivista totuutta tai hyvinkin kaukana siitä. Mutta välttääkseni kertomasta valheita toisista ihmisistä, minun tiedostettava vähintään se, että tulkitsen tilanteet omista lähtökohdistani, ja pyrittävä parhaani mukaan näkemään, mikä on omaa tulkintaani ja mikä totuus. Siten voin sekä ajatuksissani että puheissani olla rehellinen itseni, Jumalan ja muiden edessä, enkä levitä valheellista kuvaa kenestäkään.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti