"Av dina befallningar får jag förstånd, därför hatar jag alla lögnens vägar. Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig."
Ps.119:104-105

"Through Your precepts I get understanding: Therefore I hate every false way. Your word is a lamp on my feet and a light to my path."
Psalm 119:104-105

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

muoviton syyskuu

Ensimmäinen ajatukseni oli, että mahdotonta. Siis luin jostain iltalehden tai vastaavan nettisivuilta otsikon, jonka mukaan joku julkkis aikoo viettää muovitonta syyskuuta, tai jotain sinne päin. En tiennyt yhtään enempää mistä on kysymys, mutta kiinnostuin. No eihän se tietenkään ollut mitään niin kiinnostavaa kuin ehdin ajatella. Muille yhtä tietämättömille kuin minä tiedoksi, että kyse on Facebook ryhmästä/kampanjasta, joka haastaa ihmiset mukaan miettimään omaa muovin kulutustaan ja vähentämään turhaa muoviroskaa. Oikein hyvä idea, maapallomme on tärkeä, muovisaastetta on ihan liikaa joka paikassa, ja luultavasti suurin osa ihmisistä, jotka alkaa tämän kamppanjan myötä pohtimaan omaa muovin käyttöään, ja onnistuu vähentämään turhan muoviroskan tuottamista, myös jatkaa sitä tämän kuukauden jälkeenkin, näin ainakin toivoisin.

Ei muovijätteen tuottamisen välttäminen ole kuitenkaan kovin yksinkertaista. Itse olen vuosia pyrkinyt vähentämään tuottamaani jätettä yleensäkin, ei pelkästään muovia. Lisäksi olen pyrkinyt kierrättämään kaiken mahdollisen. Muovia on kuitenkin joka puolella, eikä läheskään aina ole mahdollista tai järkevää valita jotakin muuta (pakkaus)materiaalia kuin muovi. Olen aikaisemminkin ihmetellyt sitä, miksi ohuita ns. hedelmäpusseja pidetään kaikkein pahimpana roskana. Ehkä se johtuu siitä, että niitä jaetaan ilmaiseksi, ja koska ne ovat ilmaisia ihmiset käyttävät niitä surutta turhaan, vaikka käyttääpä monet maksullisia kaupan muovikassejakin melko suruttomasti. Minusta paljon turhempia ovat ne muovipussit, joihin perunat ja porkkanat ja vastaavat on pakattu, pakkaan mieluummin ne multaiset irtoperunani ja -porkkanani niihin ohuisiin hedelmäpusseihin, jotka toimivat edes roskapusseina. Kaikki hedelmät ja vihannekset eivät tietenkään tarvitse ollenkaan muovi(pussi)a.

Aina ei ole helppo tietää mikä vaihtoehto on ympäristön kannalta paras, mutta on aina hyvä etsiä parempia, ympäristöä vähemmän kuormittavia vaihtoehtoja, jotka sopivat omaan elämäntilanteeseen. Turhan muovin jättäminen pois on aina tietysti ympäristön kannalta hyvä, mutta  jos muovin joutuu korvaamaan jollakin muulla, asia ei aina välttämättä olekaan ihan yhtä yksinkertainen. Jatkan siis edelleen kuten tähänkin asti, mietin ennen kuin ostan, ja silloin, kun se on mahdollista ja järkevää (tai luulen niin, aina minulla ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa) vältän muovia. Ja kaiken sellaisen muovin, mikä vain on mahdollista käyttää uudestaan käytän niin moneen kertaan kuin se on mahdollista ennen kuin heitän sen roskiin.


Jumala antoi meille asuinpaikaksi tämän kauniin, upean maailman, ja meidän tulisi huolehtia siitä, mutta sen sijaan olemme riistäneet ja saastuttaneet maata, merta ja ilmaa. Opeta minua Jumalani huolehtimaan sinun luomakunnastasi niin kuin sinä olet tarkoittanut.

"Ylistäkää häntä, aurinko ja kuu, ylistäkää häntä kirkkaat tähdet! Ylistäkää häntä, korkeimmat taivaat ja taivaankantta kattavat vedet! Ylistäkööt nämä kaikki Herran nimeä, sillä hän on ne käskyllään luonut. Hän pani ne paikoilleen ainiaaksi, hän sääti niille järkkymättömät lait. Ylistäkää Herraa, te jotka olette maan päällä, ylistäkää, syvyydet ja meren pedot! Ylistäkää, tuli ja rakeet, lumi ja usva, ylistä, myrskytuuli, hänen käskyläisensä! Ylistäkää, vuoret ja kukkulat, hedelmäpuut ja setrit, villipedot ja karja, maan matelijat ja taivaan linnut! Ylistäkää Herraa, kuninkaat ja kansat, ruhtinaat ja kaikki maan mahtimiehet, nuorukaiset ja neidot, vanhat ja nuoret!" Ps.148:3-12

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti