"Av dina befallningar får jag förstånd, därför hatar jag alla lögnens vägar. Ditt ord är mina fötters lykta och ett ljus på min stig."
Ps.119:104-105

"Through Your precepts I get understanding: Therefore I hate every false way. Your word is a lamp on my feet and a light to my path."
Psalm 119:104-105

tiistai 23. syyskuuta 2014

Rauhassa




"Te, jotka olette Jumalan valittuja, pyhiä ja hänelle rakkaita, pukeutukaa siis sydämelliseen armahtavaisuuteen, ystävällisyyteen, nöyryyteen, lempeyteen ja kärsivällisyyteen. Pitäkää huolta, että tulette toimeen keskenänne, antakaa anteeksi toisillenne, vaikka teillä olisikin moittimisen aihetta. Niin kuin Herra on antanut teille anteeksi, niin antakaa tekin. Mutta kaiken kruunuksi tulkoon rakkaus, sillä se tekee kaiken täydelliseksi. Vallitkoon teidän sydämissänne Kristuksen rauha, johon teidät on yhden ja saman ruumiin jäseninä kutsuttu. Olkaa myös kiitollisia." Kol. 3:12-15



Haluan tulla yhä enemmän ja enemmän kaltaiseksesi Jeesus Kristus, auta minua antamaan anteeksi, olemaan ystävällinen, lempeä, nöyrä ja kärsivällinen, sillä ilman sinua en siihen kykene. Anna rauhasi ja rakkautesi vallita sydämessäni silloinkin, kun ympärilläni myrskyää.

sunnuntai 21. syyskuuta 2014

Rukousvastauksia

Minä kiitän Sinua rakas Jumala, Jeesuksen Kristuksen Isä, siitä, että sinä vastaat rukouksiini. Sinä ratkaiset tilanteet, jotka minusta tuntuvat mahdottomilta ratkaista, ja autat minua elämään sovussa lähimmäisteni kanssa. Sinä näytät minulle kuinka minun tulee elää ja ohjaat elämäni kulkua. Rukoilen Jeesuksen Kristuksen nimessä, ja sinä vastaat minulle. Haluan elää Rakkaudessasi ja läheisyydessäsi. Monta kertaa vastaat rukouksiini, että odota, ole rauhassa, ylistä ja kiitä, niin Minä Sinun Jumalasi valmistan tien. Rakas Kaikkivaltias Jumala, sinä ympäröit minut rakkaudellasi ja anteeksiannollasi, niin että voin jakaa saamaani rakkautta ja armoa myös muille. Haluat eheyttää särkyneen sydämeni niin, että voin ottaa vastaan voimasi, viisautesi ja rakkautesi, kyetäkseni olemaan armollinen itselleni ja lähimmäisilleni. Kiitos, ylistys ja kunnia Taivaalliselle Isälleni!


lauantai 20. syyskuuta 2014

Oikein- ja väärinkäsityksiä

Liian paljon asiaa ja liian vähän aikaa, joten ei tule sitten kirjoitettua mitään. Olisi niin paljon erilaisia aiheita ja ajatuksia, joista haluaisin kirjoittaa, mutta jostain syystä ei sitten kuitenkaan tule kirjoitettua. Ensin tietysti pitäisi pystyä valitsemaan aina yksi aihe kerrallaan, johon keskittyä, ja josta kirjoittaa. Ja sitten pitäisi pystyä ilmaisemaan itseään kirjallisesti, niin että lukijat ymmärtäisivät, mitä tarkoitan. Suurin syy tälle tauolle tässä blogissa onkin se, että aloin pelätä, että kirjoitukseni ymmärretään väärin, joten en sitten saanut kirjoitetuksi mitään.

Olen nimittäin huomannut, että ei ole ollenkaan yksinkertaista ilmaista itseään niin, että tulee ymmärretyksi oikein. Ihmiset voivat lukea kirjoittamastani tekstistä sellaista, mitä en ole siihen kirjoittanut, enkä myöskään tarkoittanut. Toisaalta heiltä voi jäädä kokonaan huomaamatta koko tekstin ydin. Väärinkäsityksiltä on varmasti mahdoton täysin välttyä, mutta toki toivoisin, että kirjoittamani ymmärrettäisiin niin kuin olen sen tarkoittanut. Nämä huomioni eivät liity mitenkään tähän blogiini, vaan ihan muihin yhteyksiin, mutta niillä oli vaikutuksensa tämän blogin kirjoittamiseen, koska aloin epäillä omaa kykyäni ilmaista itseäni selvästi. Kirjoittamisesta tuli mahdotonta, kun jokaisen kirjoittamani lauseen kohdalla tulin siihen tulokseen, että tämänkin voisi joku ymmärtää väärin. Ja vaikka kuinka olisin muokannut lauseitani ja tekstiäni, aina jäljelle jäi mahdollisuus ymmärtää ne väärin.

Olen tullut siihen tulokseen, että voin pyrkiä ilmaisemaan itseäni mahdollisimman selkeästi ja yksiselitteisesti, mutta minun on pakko hyväksyä se, että siitä huolimatta minut voidaan ymmärtää väärin. Minun täytyy myös hyväksyä se, mikä on minulle vaikeaa, että en välttämättä voi korjata väärinkäsitystä. En yhtään tiedä kuka näitä blogitekstejäni lukee tai lukeeko kukaan, mutta aion jatkaa kirjoittamista, ja voin vain toivoa, että kirjoitukseni ymmärretään oikein.

"Herran Jeesuksen Kristuksen armo olkoon teidän henkenne kanssa." Filem. 25



torstai 11. syyskuuta 2014

"Minä rakastan sinua, Herra, sinä olet minun voimani. Sinä päästit minut turvaan, sinä olet vuorilinnani. Jumalani, sinuun minä turvaudun, sinä olet kallio, olet kilpeni, sinulta saan avun ja suojan." Ps.18:2-3


Aamen!

keskiviikko 10. syyskuuta 2014

Hävikkiviikko

Tällä viikolla vietetään valtakunnallista hävikkiviikkoa. Suomen kodeissa heitetään ruokaa roskiin keskimäärin 23 kiloa henkilöä kohti vuodessa. Mielestäni määrä ei kuulosta kauhean suurelta, sehän on alle 500 grammaa viikossa, mutta ymmärsin, että tämä määrä tarkoittaa pelkästään syömäkelpoista ruokaa, ja siksi pienikin määrä on liikaa. Ja niistä pienistäkin määristä tulee yhteensä isoja. Itse en kylläkään heitä vuoden aikana syömäkelpoista ruokaa roskikseen 23:a kiloa, hyvä jos sen 500 grammaa. Heitän ihan äärimmäisen harvoin mitään syömäkelpoista ruokaa roskikseen. Yleensäkään en heitä ruokaa roskikseen oikeastaan koskaan. Pyrin aina ostamaan sen verran raaka-aineita, mitä tarvitsen ja käytän pian vanhenemassa olevat tuotteet ensimmäisenä. Parasta ennen päiväykset antavat erittäin hyödyllistä tietoa siitä, milloin tuotteet kannattaisi käyttää, vaikka tuotteesta riippuen voin käyttää niitä vielä päiviä tai viikkoja parasta ennen päiväyksen jälkeen. Yleensä laitan ruuanloput jääkaappiin tai pakastimeen ja syön ne myöhemmin. Usein teen ruokaa isomman määrän kerralla ja pakastan osan sopivina annoksina, syön myös usein samaa ruokaa kahtena päivänä peräkkäin. Minusta on tosi kätevää, kun on valmista ruokaa jääkaapissa tai pakastimessa, eikä tarvitse joka päivä miettiä, mitä tekisi ruuaksi. Tykkään ruuanlaitosta, mutta en useinkaan jaksa tehdä ruokaa.

Ruoka on minulle todella tärkeää, kun syön terveellisesti, hyvin ja riittävän usein voin paremmin kuin silloin, kun syön huonompaa ruokaa, liian harvoin tai liian vähän. Mutta ollessani huonommassa kunnossa ruuan laittaminen on suuri ponnistus, ja on suuri helpotus arkeeni, mikäli olen aikaisemmin jaksanut tehdä pakastimeen ruoka-annoksia, joita voin syödä silloin kun voin huonosti. Minä teen siis ihan tarkoituksella paljon ruokaa kerralla. Pakastan ruuat sopivina kerta-annoksina ja kirjoitan pakkausten päälle, mitä ne sisältävät ja päivämäärän. Päivämäärien avulla voi seurata, että vanhimmat ruuat tulee syötyä ensin.

Syöminen on ihan mukavaa, joskus oikein nautinnollistakin, ruuanlaitto on kivaa, joskus erittäin nautinnollistakin, mutta minusta olisi silti mukavaa, jos ei tarvitsisi syödä niin usein ja niin paljon voidakseni hyvin. Alunperin tämän postauksen kirjoittamiseen motivoi ruokaongelmani, siis se, että sillä mitä ja milloin syön on todella suuri vaikutus hyvinvointiini, ja ongelmalliseksi tilanteen tekee se, että usein on vaikea tietää, mikä syömässäni ruuassa aiheuttaa huonovointisuutta ja miksi joskus pienistä poikkeamista aiheutuu pitkäaikaisia ongelmia ja toisinaan taas ei. Olisi kiva, kun syömisellä ei olisi niin suurta vaikutusta hyvinvointiini. Olen viime aikoina vähän kiukutellut Jumalalle, että miksei hän voinut tehdä minusta sellaista, että voisin jättää aterioita väliin tai syödä (melkein) mitä tahansa ja voida silti hyvin, mutta kaipa tälläkin jokin tarkoitus on, että olen tällainen. 

Suurin tekijä siinä, että en heitä ruokaa roskiin, on tietysti raha tai siis sen puute, minulla ei ole varaa ostaa ruokaa roskiin heitettäväksi. Rahani riittävät hyvään terveelliseen minulle sopivaan ruokaan, mutta ylimääräiseen roskiksen täytetteeseen minulla ei ole rahaa. En kuitenkaan usko, että heittäisin roskikseen enempää ruokaa, vaikka minulla olisikin enemmän rahaa, tai en ainakaan aikaisemminkaan silloin, kun minulla oli paljon suuremmat tulot, heittänyt yhtään enempää ruokaa roskiin.

tiistai 9. syyskuuta 2014

Täytyy ostaa auto

Aloitin tämän postauksen kirjoittamisen kuukausi sitten, kun autooni ilmaantui useita sellaisia vikoja, että uuden tai siis vanhan, mutta minulle uuden auton osto tuli välttämättömäksi. Minua ei olisi yhtään kiinnostanut uuden auton etsintä ja ostaminen, mutta lopulta se kävi melko helposti ja minulla on nyt siis uusi (vain 15 vuotta vanha) auto. Asun sellaisella paikkakunnalla, että auto on välttämätön. Julkisilla kulkuneuvoilla ei täällä pääse paljon milloinkaan paljon minnekään, eikä muutto jonnekin "suureen" kaupunkiin, jossa voisi pärjätä ilman autoa (lainausmerkit siksi, että eihän Suomen suurimmatkaan kaupungit nyt mitään suuria ole), ole ainakaan tällä hetkellä mahdollinen, joten uusi auto oli hankittava entisen nykyisen romun tilalle. Entinen autoni oli 26-vuotias, ja se palveli minua lähes 7 vuotta, se oli minun tarpeisiini hyvä, pienikulutuksinen ja -kuluinen, luotettava ja hyvä auto. Toivottavasti tämä nykyinen tulee toimimaan hyvin ja kauan.

Pystyin ostamaan auton, koska aloin heti edellisen auton ostettuani säästää uutta  autoa varten (tai autoremontteja varten). Silloin en kuvitellut, että tuo autoni kestäisi näin kauan, ja että se tarvitsisi niin vähän korjaamista vuosien varrella. Eihän auton pito koskaan halpaa ole siitä pitävät huolen jo verot ja vakuutukset sekä polttoaineen hinta, mutta edellisen autoni kanssa selvisin halvemmalla kuin olin odottanut. Säästöön jäi vielä vähän rahaa, mikä on ihan hyvä, jos vaikka tähän autoon tuleekin jotakin vikaa, koska tällä hetkellä en pysty säästämään tuloistani yhtään.

Auton omistaminen on minulle tällä hetkellä välttämätöntä, mutta muuten olen viime vuosina yrittänyt vähentää omistamieni tavaroiden määrää. Auton omistamistakin mietin tarkkaan ja pohdin muita vaihtoehtoja, mutta valitettavasti mitään realistista vaihtoehtoa ei nykyisessä elämäntilateessani auton suhteen ollut. En muutenkaan halua luopua mistään oikeasti tarpeellisesta, tai sellaisesta minkä puuttuminen vaikeuttaisi elämääni tarpeettomasti. Yritän kuitenkin aina ennen ostamista miettiä tarvitsenko kyseisen tavaran.

Olen aika huono luopumaan jo omistamistani tavaroista, joten on tärkeää, että teen oikean ratkaisun ostovaiheessa. Tosin viime aikoina ostamisesta luopuminen on ollut usein aika helppoa johtuen hyvin pienistä tuloistani, jotka eivät riitä juuri muuhun kuin välttämättömimpiin hankintoihin. Ehkä vielä tärkeämpää onkin miettiä otanko vastaan jonkin tavaran, jota minulle tarjotaan ilmaiseksi, ja ottaa vastaan vain sellaisia tavaroita joille tiedän heti minulla olevan käyttöä. Tavaroista luopumisessa ongelmani on se, että mihin ne luovutan. Sellaiset tavarat ovat helppoja, jotka joku on valmis ostamaan tai ottamaan tarpeeseen. Mutta koska en halua laittaa roskikseen mitään ehjää ja käyttökelpoista tavaraa, vaikka kukaan ei sitä haluaisi ostaa tai edes ottaa ilmaiseksi, säästän ne ajatellen, että ehkä joskus joku tai minä tarvitsee niitä vielä. Pikkuhiljaa vähennän turhia tavaroitani tai muutan niitä tarpeellisiksi. Paljon on kuitenkin tarpeellista ja hyödyllistä tavaraa, taivaaseen en mukaani mitään tarvitse, mutta niin kauan kuin vaellan täällä maan päällä, tarvitsen ruuan ja vaatteiden lisäksi monenlaista tavaraa.


maanantai 8. syyskuuta 2014

"Eihän yksikään ihminen tule Jumalan edessä vanhurskaaksi lain käskyjä noudattamalla. Lain tehtävä on opettaa tuntemaan, mitä synti on. Nyt Jumala on kuitenkin laista riippumatta tuonut ilmi vanhurskautensa, josta laki ja profeetat todistavat. Tämä Jumalan vanhurskaus tulee uskosta Jeesukseen Kristukseen, ja sen saavat omakseen kaikki, jotka uskovat. Kaikki ovat samassa asemassa, sillä kaikki ovat tehneet syntiä ja ovat vailla Jumalan kirkkautta, mutta saavat hänen armostaan lahjaksi vanhurskauden, koska Kristus Jeesus on lunastanut heidät vapaiksi."
Room. 3:20-24


Vapaana seuraan Vapahtajaani Jeesusta Kristusta Isän luo lahjaksi saamassani vanhurskaudessa.

sunnuntai 7. syyskuuta 2014

muoviton syyskuu

Ensimmäinen ajatukseni oli, että mahdotonta. Siis luin jostain iltalehden tai vastaavan nettisivuilta otsikon, jonka mukaan joku julkkis aikoo viettää muovitonta syyskuuta, tai jotain sinne päin. En tiennyt yhtään enempää mistä on kysymys, mutta kiinnostuin. No eihän se tietenkään ollut mitään niin kiinnostavaa kuin ehdin ajatella. Muille yhtä tietämättömille kuin minä tiedoksi, että kyse on Facebook ryhmästä/kampanjasta, joka haastaa ihmiset mukaan miettimään omaa muovin kulutustaan ja vähentämään turhaa muoviroskaa. Oikein hyvä idea, maapallomme on tärkeä, muovisaastetta on ihan liikaa joka paikassa, ja luultavasti suurin osa ihmisistä, jotka alkaa tämän kamppanjan myötä pohtimaan omaa muovin käyttöään, ja onnistuu vähentämään turhan muoviroskan tuottamista, myös jatkaa sitä tämän kuukauden jälkeenkin, näin ainakin toivoisin.

Ei muovijätteen tuottamisen välttäminen ole kuitenkaan kovin yksinkertaista. Itse olen vuosia pyrkinyt vähentämään tuottamaani jätettä yleensäkin, ei pelkästään muovia. Lisäksi olen pyrkinyt kierrättämään kaiken mahdollisen. Muovia on kuitenkin joka puolella, eikä läheskään aina ole mahdollista tai järkevää valita jotakin muuta (pakkaus)materiaalia kuin muovi. Olen aikaisemminkin ihmetellyt sitä, miksi ohuita ns. hedelmäpusseja pidetään kaikkein pahimpana roskana. Ehkä se johtuu siitä, että niitä jaetaan ilmaiseksi, ja koska ne ovat ilmaisia ihmiset käyttävät niitä surutta turhaan, vaikka käyttääpä monet maksullisia kaupan muovikassejakin melko suruttomasti. Minusta paljon turhempia ovat ne muovipussit, joihin perunat ja porkkanat ja vastaavat on pakattu, pakkaan mieluummin ne multaiset irtoperunani ja -porkkanani niihin ohuisiin hedelmäpusseihin, jotka toimivat edes roskapusseina. Kaikki hedelmät ja vihannekset eivät tietenkään tarvitse ollenkaan muovi(pussi)a.

Aina ei ole helppo tietää mikä vaihtoehto on ympäristön kannalta paras, mutta on aina hyvä etsiä parempia, ympäristöä vähemmän kuormittavia vaihtoehtoja, jotka sopivat omaan elämäntilanteeseen. Turhan muovin jättäminen pois on aina tietysti ympäristön kannalta hyvä, mutta  jos muovin joutuu korvaamaan jollakin muulla, asia ei aina välttämättä olekaan ihan yhtä yksinkertainen. Jatkan siis edelleen kuten tähänkin asti, mietin ennen kuin ostan, ja silloin, kun se on mahdollista ja järkevää (tai luulen niin, aina minulla ei välttämättä ole tarpeeksi tietoa) vältän muovia. Ja kaiken sellaisen muovin, mikä vain on mahdollista käyttää uudestaan käytän niin moneen kertaan kuin se on mahdollista ennen kuin heitän sen roskiin.


Jumala antoi meille asuinpaikaksi tämän kauniin, upean maailman, ja meidän tulisi huolehtia siitä, mutta sen sijaan olemme riistäneet ja saastuttaneet maata, merta ja ilmaa. Opeta minua Jumalani huolehtimaan sinun luomakunnastasi niin kuin sinä olet tarkoittanut.

"Ylistäkää häntä, aurinko ja kuu, ylistäkää häntä kirkkaat tähdet! Ylistäkää häntä, korkeimmat taivaat ja taivaankantta kattavat vedet! Ylistäkööt nämä kaikki Herran nimeä, sillä hän on ne käskyllään luonut. Hän pani ne paikoilleen ainiaaksi, hän sääti niille järkkymättömät lait. Ylistäkää Herraa, te jotka olette maan päällä, ylistäkää, syvyydet ja meren pedot! Ylistäkää, tuli ja rakeet, lumi ja usva, ylistä, myrskytuuli, hänen käskyläisensä! Ylistäkää, vuoret ja kukkulat, hedelmäpuut ja setrit, villipedot ja karja, maan matelijat ja taivaan linnut! Ylistäkää Herraa, kuninkaat ja kansat, ruhtinaat ja kaikki maan mahtimiehet, nuorukaiset ja neidot, vanhat ja nuoret!" Ps.148:3-12

perjantai 5. syyskuuta 2014

Elämän tie, ehtymätön ilo, ikuinen onni

"Minä kiitän Herraa, hän neuvoo minua, yölläkin kuulen sisimmässäni hänen äänensä. Minä pysyn aina lähellä Herraa. Kun hän on oikealla puolellani, minä en horju. Minun sydämeni iloitsee, mieleni riemuitsee, minun ruumiini ei pelkoa tunne. Sinä et hylkää minun sieluani tuonelaan, et anna palvelijasi joutua kuoleman valtaan. Sinä osoitat minulle elämän tien, sinun lähelläsi on ehtymätön ilo, sinun oikealla puolellasi ikuinen onni." Ps. 16:7-11


Tänäänkin oli niin kaunis, aurinkoinen ja lämmin päivä. Iloiten sain kulkea ulkona nauttimassa kaikesta kauniista, Luojan luomista kasveista ja eläimistä, auringon lämmöstä, elämästä. Elämäni iloineen ja suruineen on Jumalan käsissä, saan aina luottaa Hänen Rakkauteensa. Sydämeni iloitsee, mieleni riemuitsee ja pelko väistyy uskon tieltä. Kaikkivaltias Jumala sinun ehtymättömistä lähteistäsi pulppuaa ilo, onni, rakkaus...Kiitos, ylistys ja kunnia Jumalalle Jeesuksen Kristuksen nimessä!

keskiviikko 3. syyskuuta 2014

"Halleluja! Ylistäkää Jumalaa hänen pyhäkössään, ylistäkää häntä taivaan mahtavissa holveissa! Ylistäkää häntä, hänen väkeviä tekojaan, ylistäkää häntä, hän on suuri! Ylistäkää häntä raikuvin torvin, ylistäkää häntä harppua ja lyyraa soittaen! Ylistäkää häntä tanssien ja rumpua lyöden, ylistäkää häntä luuttua ja huilua soittaen! Ylistäkää häntä symbaalien helinällä, ylistäkää häntä riemukkain symbaalein! Kaikki te, joissa on elämän henkäys, ylistäkää Herraa! Halleluja!" Ps.150



tiistai 2. syyskuuta 2014

Armosta

"Katukaa siis syntejänne, jotta ne pyyhittäisiin pois, kääntykää, jotta Herra antaisi tulla virvoituksen ajan ja lähettäisi Jeesuksen, teille ennalta valitsemansa Voidellun." Apt. 3:19-20


Kiitän sinua Jumala suuresta Armostasi, joka on sovittanut syntini, jotta saan kääntyä puoleesi ja jatkaa puhdistettuna matkaani kohti taivasta. Jeesus tulee pian takaisin hakemaan meidät kotiin.

maanantai 1. syyskuuta 2014

"Jumala pidä minusta huoli, sinuun minä turvaan. Minä sanon Herralle: "Sinä olet minun valtiaani, sinulta saan kaiken hyvän!" Ps.16:1-2